"Beter Is Ons Devies"
voor liefhebbers van BIOD-caravans
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

registratie in België

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    "Beter Is Ons Devies" Forumindex -> Vraag-en-Antwoord
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
VeroniquedeV



Geregistreerd op: 30 Mei 2018
Berichten: 3

BerichtGeplaatst: Ma 04 Jun 2018 10:17    Onderwerp: registratie in België Reageren met citaat

Goedemorgen, we proberen onze Biod 400 rijklaar te krijgen in België, maar hiervoor hebben we het gelijkvormigheidsattest nodig, maar dit is niet beschikbaar. (eigen aan elk voertuig)
Heeft iemand een oplossing voor ons probleem. was er ooit een Belgische invoerder?
heeft iemand ervaring met invoer naar België?
alvast bedankt, Veronique
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Belgische toller



Geregistreerd op: 10 Jul 2010
Berichten: 135
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: Ma 04 Jun 2018 19:59    Onderwerp: Reageren met citaat

beste Veronique

Wij hebben onze Biod ingevoerd in mei 2010 en hij is pas op nummerplaat gezet februari 2011. Niet denken dat het dus van een leien dakje zal lopen. Wij hadden wel pech dat de dienst in Brussel op dat moment niet al te snel werkte (ziekte). Wij hebben heel wat tussenoplossingen geprobeerd (en tijd verloren) en onze Biod is dan nog een recent model (het meest recente, bouwjaar 2004 of 2005). Ik spreek hier wel over de procedure voor caravans boven de 750 kg (nummerplaatplichtig).

Homologatie: een homologatie uit Nederland helpt niet want de caravanbouwer heeft dit niet voorgelegd aan de Belgische overheid. Het is dus een Nederlandse goedkeuring en geen Europese goedkeuring (dat zou ook goed zijn). Internationale merken (vb Eriba) hebben dat vaak wel en dan kan het allemaal snel gaan. Niet voor Biod.

Het meest voor de hand liggende is een' unieke keuring' te laten gebeuren. Een unieke keuring geeft jullie hopelijk een proces verbaal van goedkeuring (pvg) voor alleenstaand geval. Op afspraak (kan ook niet in elk keuringsstation!) laat je de caravan keuren (wegen, meten, rem wordt bekeken en je moet dan die rem weer dicht doen met de juiste kracht,...). Zorg er eventueel voor dat je kussens en gasfles er uit zijn. Spaart wat gewicht. Na de keuring wordt het verslag doorgestuurd naar Brussel. Daar moet het dossier goedgekeurd worden (duurt toch minstens in normale tijden ook een aantal weken). Je krijgt dan een brief met een soort factuur die je vooraf dient te betalen (liep bij ons ook mis want we waren op reis dus die betaling is 4 weken uitgesteld). Eens dat betaald doet men pas de administratieve kant van de zaak. Daarna krijg je als het goed is de goedkeuring (pvg alleenstaand geval of unieke keuring) en dan moet je een nummerplaat aanvragen (via verzekeraar). Met de eerste nummerplaat moet je nog eens naar de keuring en daar wordt je nog eens gewogen, ook de druk op het neuswiel wordt afzonderlijk gewogen. Dan pas ben je helemaal in orde.

Waar zit het addertje... je moet de caravan aanbieden op de keuring maar je hebt geen nummerplaat. Je moet dus creatief zijn want je mag niet zonder nummerplaat rijden. Wij hebben onze garage gevraagd dit af te handelen ook omdat het wiel afhalen en de remtrommel open en dicht doen niet onmiddellijk onze hobby is. Dat aandraaimoment (momentsleutel mee vermoed ik) van die remmen is wel belangrijk.

Mocht je nog info willen: op caravanforum.nl is ook al heel wat over dit onderwerp geschreven (ook door mij maar onder een andere nickname). Mocht je nog specifieke zaken willen weten mag je altijd een pb sturen.

Wij tuffen al jaren heerlijk rond met onze Biod (zoek maar wat reisverhalen) en we zijn vermoedelijk een van de weinige Belgen met een Biod Nomade op Belgische nummerplaat. De meeste Biodeigenaars in Belgie wonen meer naar de Nederlandse grens toe maar wij dus niet...

Wij gaan ook jaarlijks naar het Biodweekend het tweede weekend van september en misschien halen jullie dat wel met wat geluk. In juli op vakantie gaan zal waarschijnlijk niet lukken helaas...

veel succes en vooral veel plezier met jullie Biod!!

Belgische toller
Nickname hier is afgeleid omdat we door een grotere caravan te hebben een hond bij konden nemen en dat is een 'toller' geworden (Nova Scotia duck tolling retriever)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    "Beter Is Ons Devies" Forumindex -> Vraag-en-Antwoord Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.