English

Waarom zijn BIOD-caravans bijzonder?

Caravans van het Nederlandse merk BIOD zijn bijzonder omdat de romp volledig bestaat uit met glasvezel versterkt polyester en zelfdragend is. Dat betekent geen sandwich-daken en -wanden met een houten frame dat kan rotten door vochtinwerking. De romp is naadloos en dus lek-vrij. In de loop van de tijd hebben de rompen bewezen zeker 40 jaar te kunnen meegaan (het merk bestaat sinds 1960). De fabricage van de romp is handwerk, dus zijn BIODs niet goedkoop, maar wel zeer duurzaam.

De romp bestaat uit een aantal delen die uiteindelijk naadloos samengevoegd worden tot één geheel. Het aantal samenstellende delen van de modellen tot 2002 is 2, een onderhelft en een bovenhelft. De romp van de nieuwste BIOD bestaat uit 5 delen: voorkant, achterkant, dak en 2 zijwanden; ook deze worden naadloos samengevoegd tot één geheel.
Voor elk deel wordt een mal gemaakt. In de mal wordt eerst een laag zogenaamde Gelcoat aangebracht die de romp zijn gladde afwerking geeft. Op deze gelcoat worden glasvezels gedrenkt in polyesterhars gelegd tot een dikte van pakweg 5 mm verkregen is. Als het deel gereed is, wordt het uit de mal gehaald en kan het met de andere delen de complete romp gaan vormen. De zo ontstane romp is door zijn vorm 'zelfdragend'.

De enige gaten in de romp zijn die voor deur, ramen en luik(en). Een niet te vergeten mogelijk schroefgaatjes e.d.
Dat betekent dat (als de (schroef)gaatjes en de raam/deur/luik-rubbers goed in de gaten gehouden worden) vochtproblemen (zoals voorkomend bij traditioneel gebouwde caravans) niet bestaan. Dit geldt voor alle modellen.

Bij de modellen van voor 1980 (Bambi, Extase, Expert, Excellent) is de onderzijde van de romp ook van gvp. De houten bodem ligt daar dan ook in de (gesloten) schil. Dat betekent dat, als er toch lekwater mocht binnendringen, dit niet weg kan en uiteindelijk rotting van de houten vloer tot gevolg heeft. De vloer is te vervangen.

Bij de modellen van 1980 - 2002 ("BruineBand", "3kleur", "Witte") wordt de bodem gevormd door een "standaard" sandwich-vloerplaat. Het gvp loopt dus niet door onder de caravan. De onderkant van de wanden van de romp heeft de vorm van een goot en rust aan zij-, voor- en achterzijde op de vloerplaat (zie tekening). Eventueel lek- / condens-water komt uiteindelijk in de gvp-goot en loopt via afvoergaten weg.

Vanaf 1979 zijn rusten alle modellen op een gegalvaniseerd onderstel.

Door deze kenmerken is de toestand van een BIOD van voor 1980 sterk afhankelijk van het gebruik en het onderhoud. De modellen van 1980 t/m 2001 zijn in bepaalde opzichten dus minder onderhoudsgevoelig. Belangrijker bij deze modellen is de zorgvuldigheid van het gebruik. Vele exemplaren zijn dan ook in uitstekende staat. Het enige 'nadeel' zou kunnen zijn dat de gebruikte interieurkleuren gedateerd zijn.