Uit: "Caravannen door de tijd", door Henk Kroon, Kluwer Bedrijfsinformatie, 1995

BIOD (blz 99)

Op de caravantentoonstelling van 1959 in Essen trekt een polyester caravan veel aandacht. Het is de 'Wiesel', gebouwd door Fahti Fahrzeugbau in Tiefenhagen. Hij heeft grote panoramische ruiten en weegt slechts 300 kg. Dat is opvallend weinig voor een wagen van 3.40 m lang en 1.98 m breed. De prijs is niet mals: DM 4.950,. In 1960 wordt de firma Fahti overgenomen door een grote houtverwerkende industrie, Schneider in Lindau, die de Wiesels blijft bouwen, maar ze gaat verkopen onder de naam 'Fahti'.

In datzelfde jaar krijgt een Nederlands bedrijf, 'B.I.O.D. Machine- en apparatenfabriek' in Hengelo, toestemming om de Fahti in licentie te gaan bouwen. Eigenlijk is het meer assembleren, want de polyester rompen worden in Lindau gemaakt, naar Nederland getransporteerd en hier ingericht. B.I.O.D. verkoopt ze onder de naam ‘Extase’. Een Extase kost f4.950,-, en heeft een indeling met grote en kleine dinette. In 1962 komt er een kopkeuken-indeling bij, de Excelsior, eind '64 een kleiner model, de Bambi (opbouwlengte 2.70 m). In datzelfde jaar wordt B.I.O.D overgenomen door de firma Jeko in Oldenzaal en deze firma besteedt de assemblage van de BIOD-caravans uit aan sociale werkplaats 'De Schakel', eveneens in Oldenzaal. Er wordt in 1965 ook nog een groter model uitgebracht, de Expert (opbouw-lengte 4.75 m), maar daarvoor is in Nederland weinig belangstelling. 'De Schakel' gaat nu ook zelf de rompen maken. Wanneer de firma Schneider in 1969 stopt met het bouwen van caravans, worden er zelfs BIODS naar Duitsland geëxporteerd en daar verkocht onder de naam Fahti.

 Behalve het gunstige gewicht, valt bij alle BIODS de voortreffelijke stroomlijn op, waardoor het reiswagens bij uitstek zijn. De produktie ligt steeds tussen 50 en 100 per jaar, 1981 is een topjaar met bijna 200 wagens. Vanaf 1980 worden BIODS door Avento in Meerkerk verkocht en in dat jaar komen er drie compleet nieuwe modellen, de 300, de 350 en de 400. De twee laatste worden, in enigszins aangepaste vorm, als 370 en 420, nu weer door De Schakel zelf verkocht (minder dan 50 per jaar).

Suleica (blz 78)

Ferdinand Schafer in Detmold ontwerpt en bouwt z'n eerste caravan in 1958. Het is een voor die tijd opvallende wagen, geheel van polyester gemaakt en uitstekend gestroomlijnd. Je ontdekt al snel duidelijke overeenkomsten met caravans van BIOD en Fahti en dat is logisch want Schafer ontwierp ook de polyester wagens van die merken. Suleica is de afkorting van 'Super Leicht Caravan'. Aanvankelijk is er alleen een model 430, vanaf het begin voorzien van een lantaarndak. Later komen er daarnaast grotere modellen uit, zoals de 500 en zelfs een 600 met tandem-as. Vanaf 1968 is Suleica ook op de Nederlandse markt vertegenwoordigd.

De bijbehorende foto's

kroonj1.jpg kroonj2.jpg kroonj3.jpg kroonj4.jpg kroonj5.jpg