Mijlpalen inzake de vestiging van een AZC aan de Hullenweg te Roden

Chronologisch geordend, inclusief de bijbehorende stukken

Pagina in opbouw. Inzake verbeteringen en aanvullingen is het reactieformulier beschikbaar.

30 oktober 1998: Gemeente Noordenveld kondigt via een brief de komst van een AZC aan in Roderveld 4.

5 november 1998: Informatiebijeenkomst m.b.t. de vestiging van een AZC in Roderveld 4. Een verslag van deze bijeenkomst komt beschikbaar.

De gemeente weigert in overleg te treden met een actiecomité.

13 januari 1999: Inspraakavond georganiseerd door het actiecomité.

februari 1999: Als resultaat van de inspraakavond verschijnt het Rapport Inspraakavond Asielopvang.

8 februari 1999: oprichtingsvergadering vereniging Natuurlijk Roderveld!

26 maart 1999: Het Rapport Alternatieve Locaties wordt gepresenteerd.

In de volgende periode organiseert de gemeente hoorzittingen over de inrichting, maar blijft reëel overleg weigeren.

15 april 1999: Demo Craat overleden.

29 april 1999: de gemeenteraad keurt de vestiging van een AZC aan de Hullenweg goed.

Welke stappen zijn er nog te nemen in de besluitvorming? En hoe lang kan dat duren? Hier volgt een schema.

15 juni 1999: de gemeente publiceert het voornemen (dag 3).

De vereniging dient bedenkingen in, evenals een aantal leden. (dag 4)

1 juli 1999: de gemeente reageert op de bedenkingen met een brief, waarin o.a. hoorzittingen worden aangekondigd. (dag 4)

7 juli 1999: hoorzitting met verslag.

1 augustus 1999: het COA mag aan de slag.

5 augustus 1999: de gemeente reageert met een schrijven en een notitie waarin de bedenkingen ongegrond verklaard worden. (dag 5) Een lid reageert met een repliek

26 augustus 1999: de vereniging dient een bezwaarschrift in. Ook de leden dienen op persoonlijke titel bezwaarschriften in (ongeveer 80). (dag 7)

16 september 1999: periode voor het indienen van bezwaarschriften gesloten.

7 oktober 1999: een voorlopige voorziening wordt gevraagd aan de Bestuursrechter te Assen.

13 oktober 1999: de Bestuursrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af. De volledige uitspraak is beschikbaar.

25 oktober 1999: Aankondiging hoorzitting van de Onafhankelijke Commissie voor de Behandeling van Bezwaar- en Beroepschriften.

25 oktober 1999: 3 leden van het kernteam hebben een gesprek gehad met de burgemeester c.s. Daarbij is door ons een verklaring voorgelezen. Na bijna 2 uur heen en weer gepraat heeft dat alweer geen enkel voorstel van de kant van de gemeente opgeleverd. Het bestek van het geheel ligt al vast. Misschien zijn er nog wat marginale veranderingen mogelijk. Op een gebaar van deze gemeente hoeft niemand te rekenen. Zonde van de tijd dus, deze bijeenkomst.

4 november 1999: Hoorzitting van de bezwarencommissie van de gemeente Noordenveld inzake bouwvergunning AZC. Een verslag, de pleitaantekeningen van de gemeente en een aantal toelichtingen is beschikbaar.

16 december 1999: Hoorzitting van de bezwarencommissie van de gemeente Noordenveld inzake kapvergunning. Intussen had de gemeente aan zichzelf een kapvergunning gevraagd en gegeven zonder de bezwarenprocedure af te wachten. De vereniging geeft een toelichting
Een verslagje: Op 16 december 1999 vond de hoorzitting plaats m.b.t. de bezwaarschriften inzake de door de gemeente aan zichzelf verstrekte kapvergunning van 4 eiken en een elzensingel op het terrein waar het tijdelijk AZC verrijst. Namens de Vereniging Natuurlijk Roderveld lichtte Pieter Buijs het bezwaarschrift toe. Deze toelichting liet geen spaan heel van de door de gemeente aangevoerde argumentatie. De reactie van de vertegenwoordigers van de gemeente bestond voornamelijk uit inhouds- en betekenisloos hakkelend gereutel, eigenlijk niet waard om vermeld te worden. Tijdens de toelichting van de heer Wilke bleken ook nog een andere elzensingel en een meidoorn illegaal opgeruimd te zijn!! De gemeente zegt ook steeds zogenaamd 'goed overleg' gepleegd te hebben. De toelichting van Klaas Kiewiet toonde aan dat zeker het woord 'goed' en zelfs het woord 'overleg' hier misbruikt wordt. Er was en is geen keus. Uit alles blijkt weer dat het doel van B&W geen ander is dan het onvoorwaardelijk oprichten van een "tijdelijk" (hoe tijdelijk heer Verkerk?) AZC, zonder rekening te houden met wat dan ook strijdig zou kunnen zijn met hun belangen. Je zult maar zo bestuurd worden.!

1 februari 2000: De vereniging stuurt een brief waarin een formele klacht in over het onbehoorlijk bestuur van B&W Noordenveld geuit wordt, aan de commissaris van de koningin van Drenthe.

9 februari 2000: De vereniging Natuurlijk Roderveld dient bij de president van rechtbank een verzoek in om B&W een termijn op te leggen waarbinnen een besluit moet worden genomen.

1 maart 2000: Eindelijk, 168 dagen na de sluiting van de bezwaren-indien-termijn, 118 dagen na de hoorzitting, 55 dagen na het gereedkomen van het advies van de bezwarencommissie, is de uitslag van de bezwarenprocedure er.

16 maart 2000: Het boek van John Simons komt uit. Hij overhandigt het "eerste" exemplaar aan Ben Hartholt, ex-wethouder van Noordenveld, in boekhandel Daan Nijman te Roden. Een paar foto's zijn beschikbaar.

27 maart 2000: Als gevolg van de discussie tijdens de ledenvergadering op 27 maart 2000 van de vereniging Natuurlijk Roderveld! is besloten bij de rechter in beroep te gaan tegen de afwijzing van de bezwaren tegen de vestiging van een azc aan de Hullenweg te Roden door de gemeente Noordenveld. Daarbij zal de aandacht geconcentreerd worden op het feit dat de tijdelijkheid van het betrokken azc niet gegarandeerd wordt. Hoewel geen weldenkend mens er vrede mee zal hebben, moeten we constateren dat de door de gemeente gevolgde procedure blijkbaar voldoet aan de regels die onze "democratie" stelt. De andere aandachtspunten zullen gebruikt worden ter ondersteuning van de hoofdlijn. De vereniging zal zich daarbij (blijven) laten bijstaan door Udo van Ophoven, advocaat te Leek.

30 maart 2000: De voorzitter Mr. C.P. van Gastel van de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften schrijft een brief naar de gemeenteraad van Noordenveld met de volgende introductie: "Naar aanleiding van het besluit dd 29 februari 2000 van B&W op 72 bezwaarschriften met betrekking tot de ingevolge art. 17 WRO aan het COA verleende vrijstelling/ bouwvergunning, heb ik mijn werkzaamheden als voorzitter van uw commissie voor de bezwaar- en beroepschriften met onmiddellijke ingang opgeschort." De volledige inhoud is beschikbaar.


24 januari 2001: Bezwaarschrift ingediend bij gemeente en Voorlopige Voorziening aangevraagd bij de rechtbank te Assen aangaande voorgenomen uitbreiding van de asielschool. De rechtbank behandelt de zaak voor 24 februari 2001. Uiteindelijk werd de voorziening niet toegewezen


11 april 2001: behandeling beroepsprocedure door de meervoudige kamer van de Rechtbank te Assen. Uitspraak binnen 6 weken (+6). Pleitnota van "mr" P Buijs. Uitspraak rechtbank dd 23-5-2001.
21 mei 2002: behandeling beroepsprocedure door de Raad van State. Uitspraak binnen 6 weken. Verslag en pleitaantekeningen. De uitspraak dd 10 juli 2002. En onze reactie.