Uit Roder Journaal dd 14 maart 2000

Waarnemend directeur AZC Roden, Jan Pereboom:

"AZC bewoners zijn geen zielige mensen"

RODEN - Jan Pereboom vervult de functie van directeur in het AZC in Veendam en is daarnaast aangesteld als waarnemend directeur van het AZC in Roden. Dat het drukke tijden voor hem en zijn medewerkers zijn staat buiten kijf. Immers, binnenkort opent het AZC aan de Hullenweg haar deuren, alwaar zo'n 600 bewoners (30 nationaliteiten) worden verwacht. Op dit moment is men op het terrein van het AZC dan ook druk bezig met de afwerking van de kantoren en het terrein zelf.

'We zijn nu druk bezig met het zetten van de laatste puntjes op de i, en dat zijn er nogal veel. Het AZC aan de Hullenweg moet men zien als een gewone wijk. De mensen die daar wonen zijn absoluut niet zielig en zullen zich, uiteraard met een helpende hand van derden, zelf zoveel mogelijk moeten redden. Wij als team spreken de mensen in principe in het Nederlands aan. Dit om hen te stimuleren om Nederlandse lessen te gaan volgen en ook omdat ze zich moeten aanpassen aan het land waar ze zijn", stelt jan Pereboom.

Stagboom open

Het AZC aan de Hullenweg zal net als alle andere AZC in Nederland standaard voorzien zijn van een slagboom. 'Deze zal dan ook standaard open zijn", aldus Pereboom. Hij pleit voor een open centrum en legt uit dat de slagboom ironisch genoeg er niet voor is om de mensen binnen te houden, maar puur om mensen buiten te houden. "Als zo'n centrum eenmaal open is, sta je soms verbaasd Wat voor handelaren er langs komen", zegt Pereboom. "En dat willen wij pertinent niet. Men heeft in Roden zelf de beschikking over veel winkels en wij zullen de bewoners dan ook stimuleren om naar het centrum te gaan. Het is bovendien ook niet de bedoeling dat er van alles voor hen gedaan wordt. Wat ze zelf kunnen, hoeft een ander niet voor ze te doen. Ze zijn niet ziek maar gevlucht uit hun eigen land".

Geen open huis

Een 'open huis' zit er de eerste tijd niet in. "We hebben als eerste rust in het centrum nodig en men moet elkaar leren kennen. Dat is heel belangrijk voor zowel de bewoners als de omwonenden. Waarbij ik heel duidelijk wil stellen dat criminaliteit hier niet gedoogd zal worden. ik besef maar al te goed dat een groepje van 10 raddraaiers op de totale groep van 600 wel het gezicht bepaalt. En dat willen we absoluut niet. Er staan dan ook op overtredingen binnen het AZC geldboetes en geloof me, als je per week een kleine 80 gulden hebt, is elke boete er eentje teveel. We hebben 24 uur per dag bewaking, iets dat helaas wel nodig is. Al was het maar om de bewoners 's avonds bij paniek, bijvoorbeeld een ziek kind, op weg te kunnen helpen".

'Zelf doen'

Het 'zelf doen wat men zelf kan' staat hoog in het vaandel bij het AZC. Pereboom stelt dat er uiteraard vrijwilligers nodig zij n om de mensen te begeleiden en op weg te helpen, maar benadrukt nogmaals dat de 'vluchtelingen' niet als zielig dienen te worden beschouwd. 'Het leeft ook erg bij de vluchtelingen zelf dat ze iets willen doen. Als je hen namelijk alles uit handen gaat nemen, duurt een dag wel heel lang voor hen. De ervaring heeft ons geleerd dat men juist heel blij is als er wat te doen valt, dat breekt de dag en geeft een doel. Zo krijgen we bijvoorbeeld een crèche op het terrein. Die is alleen bestemd voor ouders die bijvoorbeeld Nederlandse les gaan volgen of vrijwilligerswerk gaan doen. Het is zeker niet de bedoeling dat vluchtelingen hun kinderen daar heen kunnen brengen zodat zij bijvoorbeeld kunnen uitslapen. De crèche zal bemand worden door vluchtelingen zelf. Het is bovendien ook niet onmogelijk, dat als er plaatsen vrij zijn, we mensen van buiten het AZC de mogelijkheid bieden om hun kind hier heen te brengen. Kinderen zijn wat dat aangaat veel plooibaarder en toleranter dan volwassenen. Een vriendje met een andere huidskleur maakt hen niets uit, als ze maar kunnen spelen met elkaar. Maar dat het een hele klus gaat worden, daar zijn we ons heel goed van bewust', aldus Jan Pereboom.

Middenstanders

Het is de bedoeling dat op 30 maart een bezoek wordt gebracht aan het AZC in Joure samen met vrijwilligers en een delegatie van de gemeente Noordenveld. Daarnaast wil jan Pereboom op 13 april de vrijwilligers, die zich hebben opgegeven, in de gelegenheid stellen om het AZC aan de Hullenweg te bekijken. "Tevens staat nog een gesprek met de middenstanders van Roden op, de agenda. Het is ook voor hen heel belangrijk dat zij weten wat hen te wachten staat", stelt Pereboom. "Denk bijvoorbeeld aan het uitstallen van de waren. Dat zou problemen kunnen opleveren en wat je kunt voorkomen is mooi meegenomen". Spannende tijden dus, zowel voor de medewerkers van het AZC, haar bewoners maar zeker ook voor de directe omwonenden. Al heeft de ervaring volgens Pereboom geleerd dat zolang men maar open en eerlijk er mee omgaat, het allemaal erg mee blijkt te vallen. "Er komen zo'n 600 nieuwe inwoners bij. Ook voor hen is het heel belangrijk dat ze geaccepteerd worden door de bevolking. Natuurlijk zitten er tussen die 600 een paar 'rotte appels', daar ontkom je niet aan. Het is alleen zaak om die zo snel mogelijk te traceren, dan kun je je maatregelen treffen. Maar ook tussen de bestaande bevolking zullen dit soort mensen zitten. Verdraagzaamheid zal een grote rol moeten gaan spelen in het hele gebeuren. Aan ons zal het niet liggen", besluit Pereboom zijn betoog.