Uit NRC-Handelsblad dd 17 januari 2001

Gronings rapport over asielzoekers niet openbaar

GRONINGEN, 17 JAN. De Groningse raadscommissie veiligheid wordt volgende week vertrouwelijk geïnformeerd door burgemeester Wallage over het rapport 'Asielzoekers crimineler?'. In deze notitie van de recherche staat dat asielzoekers in de provincie Groningen vijfmaal zo vaak criminele delicten plegen als de gemiddelde Groninger. Wallage wil het rapport niet openbaar maken, omdat de recherche dan "niet meer frank en vrij zal rapporteren".


Uit NRC-Handelsblad dd 12 januari 2001

Geheim rapport Groningen

Onderzoek criminaliteit asielzoekers

GRONINGEN, 12 JAN . Asielzoekers in de provincie Groningen plegen bijna vijf keer zoveel, criminele delicten als gemiddelde inwoners van Nederland. Ook zouden ze sneller in herhaling vallen.

Dit staat in een vertrouwelijke notitie van de Groningse recherche, die in december 1999 intern werd besproken door de Groningse burgemeester en korpsbeheerder Wallage, de Groningse hoofdofficier van justitie en de korpschef. Staatssecretaris Kalsbeek laat het rapport nu nader bestuderen.

Het rapport meldt dat de delicten plaats vinden op alle niveaus van de criminaliteitsladder. Woordvoerders van zowel het ministerie van justitie als de regiopolitie bevestigen de hoofdconclusie uit het rapport. Hoewel exacte cijfers ontbreken is voor zover bekend het algemene criminaliteitspeil in Groningen niet significant hoger dan in de rest van Nederland.

Het geheime rapport 'Asielzoekers Crimineler?' werd in opdracht van de Groninger beheersdriehoek opgesteld, mede naar aanleiding van de discussie die indertijd in het noorden speelde over de grootte van nieuwe asielzoekerscentra.
Het werd vorig voorjaar toegezonden aan toenmalig staatssecretaris Cohen van justitie. Die nam het rapport ter kennisgeving aan en deed er verder niets mee, aldus een woordvoerder van Justitie, mede gezien de grote commotie na de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra op 1 mei 1999 in Veenklooster, waarvan een asielzoeker verdacht werd.

PvdA-Kamerlid Bert Middel heeft inmiddels vragen gesteld aan Minister De Vries van Binnenlandse Zaken en aan Kalsbeek. Hij wil dat het rapport openbaar wordt, of tenminste door de Tweede Kamerleden mag worden ingezien. Verder wil hij weten of de bewindslieden de conclusies onderschrijven. Als dit niet zo is, vraagt hij welke stappen er worden genomen tegen de regiopolitie Groningen. Volgens Middel moeten juist overheidsinstellingen als de politie "uiterste zorgvuldigheid" in acht nemen in asielzoekerskwesties, omdat dit zijn weerslag kan hebben op het draagvlak van opvang van asielzoekers.

Kalsbeek laat, gezien de commotie die is ontstaan over de notitie en de Kamervragen, het rapport nader onderzoeken. "Alles moet goed tegen het licht worden gehouden", meent haar woordvoerder. Volgens deze is onduidelijk om welke soort misdrijven het gaat.

"Zijn het vooral delicten in of op het terrein van een asielzoekerscentrum, kleine mishandelingen of diefstal van elkaar?"