Bron: webstek van de VVD-Noordenveld 12 februari 2001

 

Kamerlid Henk Kamp houdt spreekbeurt in Roden

De VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer voor asielzaken heeft een volle zaal in de Winsinghhof een avondlang weten te boeien met zijn verhaal over asielbeleid in het algemeen en de standpunten van de VVD in het bijzonder. Hij besprak dit zowel belangrijke als gevoelige thema aan de hand van een aantal punten. Hij besprak als eerste de actualiteit; Het rapport Groningen is in zijn ogen niet een 'flutrapport' maar waardevolle informatie die toetsing in den lande verdient. Er waren al in eerdere rapporten signalen dat er onder vluchtelingen een verhoogde criminaliteit valt waar te nemen. Indien je een onderzoek daarnaar instelt, gaat het niet om criminaliseren van mensen, maar om onderzoek naar mogelijke problemen ten behoeve van een oplossing daarvan, aldus spreker. Verder besprak hij in het kader van de actualiteit de enorm toegenomen stroom AMA's, dwz minderjarige, alleenstaande asielzoekers. Krachtens het huidige recht mogen alleenstaande minderjarigen automatisch blijven, in ieder geval tot hun achttiende jaar. Dit automatisme heeft z.i. een zeer aanzuigende werking. Nederland vangt daardoor een veelvoud aan minderjarigen op ten opzichte van alle andere westerse landen.

Voorts gaf de heer Kamp informatie over de omvang van het aantal asielzoekers, over de omvang van de integratieproblemen. Er zitten momenteel 80.000 mensen in de opvang, waarvan 70.000 in asielzoekerscentra en 10.000 op particuliere adressen. Het overgrote deel van deze mensen zal geen verblijfsstatus krijgen en zal op termijn ons land weer moeten verlaten. Tachtig procent van de instromers komt uit niet-westerse landen. Vooral in de grote steden heeft men te kampen met omvangrijke aantallen en geeft de integratie grote problemen. Men is de Nederlandse taal onvoldoende machtig, kan onvoldoende aan werk komen, en zit veelal in een uitkeringssituatie, allemaal voorwaarden voor maatschappelijke problemen. Genoeg redenen om te streven naar beheersing van de instroom. Waarom, zo vroeg Kamp zich af, moeten we het normaal vinden dat er veel meer toestroom is naar Nederland dan naar andere landen. Waarom kan men in Duitsland zorgen voor een dalende trend in de toestroom en wij niet? Als wij een behoorlijke opvang willen bieden, ons eigen samenleving stabiel willen houden, dan zullen we paal en perk moeten stellen aan de migratie naar ons land. Nu lopen onze procedures vast, de opvangcentra overvol, de rechterlijke macht overbelast, het beslag op de algemene middelen ongemeen hoog.

Per 1 april treedt de nieuwe vreemdelingenwet in werking, een wet die beoogt een aantal van de genoemde problemen aan te pakken. De wet biedt nog slechts 1 eenduidige procedure met 1 maal hoger beroep. De bestaande drie verschillende statussen wordt vervangen door 1 status. Een hoger beroep op de Raad van State komt ook open te staan voor de staatssecretaris en tenslotte met de duur van de procedure tot maximaal 1 jaar worden teruggebracht. Naast effect op de gang van zaken bij ons hoopt men hiermee te bereiken, dat Nederland aan populariteit bij bv mensensmokkelaars inboet en zo de toestroom doet afnemen.

De VVD wil echter nog meer. Zo wil men dat frauderende asielzoekers versneld worden afgewezen; dat er een striktere benadering wordt gekozen voor mensen zonder papieren, geen gratis rechtsbijstand meer bij de poort maar pas bij een eventuele beroepsprocedure, beëindiging van de drie-jarenregeling (automatisch asiel indien de termijn van 3 jaar is verstreken), afschaffing van de speciale regeling voor Afghanistan, meer rekening houden met de terugkeerproblematiek en niet direct beginnen met inburgering, de AMA-regeling stoppen en tenslotte de illegaliteit bestrijden.

Kamp heeft met velen uit de zaal een zeer inhoudelijke discussie gevoerd. Daarbij bleek hij te beschikken over een uitstekende dossierkennis en kon de vele kritische vragen en opmerkingen pareren. De VVD heeft op door deze georganiseerde avond de aanwezige 'andersdenkenden' alle ruimte gegeven om mee te discussiëren. Het heeft wellicht partijen niet bij elkaar kunnen brengen, maar wel een goed politiek debat opgeleverd.