Automatisering groot probleem voor gemeente Noordenveld

NOORDENVELD - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld stelt bij de behandeling van de voorjaarsnota vast dat de gemeentelijke organisatie onkundig is om een automatiseringsbeleid op te stellen en daaraan uitvoering te geven. Bij de verdeling van het rekeningoverschot wil het college de raad een voorstel doen om het informatiseringsproces op gang te brengen. Het college acht het noodzakelijk dat hiervoor externe ondersteuning wordt aangetrokken.

Het college van b en w van Noordenveld deelt samen met de fracties van de gemeenteraad de zorg over de structuur van de automatisering van het gemeentelijk apparaat. Zowel het college als de raad vindt dat de nodige structuur en samenhang in het automatiseringsbeleid ontbreekt en op korte termijn moet worden aangebracht. Er moet een samenhangend beleidskader komen. In geen van de oude gemeenten die zijn samengegaan in Noordenveld was een dergelijk beleidskader ontwikkeld.

Momenteel is de situatie dat software-aanpassingen plaatsvinden naar aanleiding van behoeften en wensen van de verschillende gebruikers binnen de organisatie. Het college acht het noodzakelijk dat er centraal sturing wordt gegeven aan de behoeften zodat de verschillende afdelingen in hun softwaregebruik beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Om te komen tot een samenhangend automatiseringsbeleid moeten de dienstverlening en administratieve werkzaamheden beschreven worden in werkprocessen. Daarna moeten deze processen vertaald worden naar de te gebruiken programmatuur. Met name het beschrijven van de werkprocessen is volgens het college een zwaar proces dat manjaren duurt voordat het is voltooid.

De verschillende gemeenteraadsacties zijn zich er van bewust dat het automatiseringsvraagstuk een complexe zaak is. Het CDA maakt melding van het gevoel dat het overzicht verdwijnt en pleit voor een Informatiebeleidsplan voor de komende jaren om zicht op de situatie te krijgen. Ook Gemeentebelangen Noordenveld wil een beleidsplan om tot enig inzicht te komen. Deze partij ziet het niet zitten om steeds met kostbare investeringen te worden geconfronteerd waar zij totaal geen zicht op heeft. Omdat het beschrijven van werkprocessen een moeizame taak is, pleit GroenLinks voor het inschakelen van onafhankelijke deskundigen zoals een accountant en EDP (Electronic Data Processing)-deskundige. Fractievoorzitter mevrouw A.C.M. Zeeman aan het college: "Een extern bureau kan u wegwijs maken aan de hand van uw wensen op het gebied van automatisering/ informatisering en komt tot oplossingen waar u gezien uw deskundigheid niet op zou komen. Zij bezitten een helicopterview die pakketten en systemen te boven gaat."

Het inschakelen van deskundigen op automatiseringsgebied is een kostbare aangelegenheid. Het college wil daarom alleen voor de buitengewoon complexe vraagstukken deskundigen van buiten de organisatie aantrekken. Maar ook alleen omdat externe deskundigen een belasting zijn voor de interne organisatie. Externen moeten worden begeleid en ondersteund vanuit de gemeentelijke apparaat waardoor de kosten voor het aantrekken van die deskundigheid niet evenredig kan worden weggestreept tegen een interne besparing.

Als het informatiseringsproces eenmaal op gang is gekomen, zal het proces doorlopend centraal aangestuurd en onderhouden moeten worden, bijvoorbeeld door het instellen van een beleidsmedewerker informatisering. Het college schat dat de kosten voor het in gang zetten van een dergelijk georganiseerd automatiseringsproces zo'n één miljoen gulden gaat kosten, en dat de jaarlijkse structurele kosten oplopen tot enkele tonnen.