Uit de Regiobode dd 19 juni 2001

Wantrouwen over azc in Peize

PEIZE De vergadering over een eventuele vestiging een asielzoekerscentrum (azc) in Peize, die door Vereniging Dorpsbelangen Peize was georganiseerd, werd beheerst door wantrouwen. Tegenstanders vreesden door voorstanders uit gemaakt te zullen worden voor racist, voorstanders vreesden de toorn van tegenstanders en er was veel wantrouwen jegens de politiek.

De vergadering werd voorgezeten door Jolle Schrale, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Peize. Hij vertelde de ongeveer zestig aanwezigen dat Dorpsbelangen op 9 april een brief toegezonden hadden gekregen met het verzoek van het college van burgemeester en wethouders om mee te praten over een eventueel te vestigen azc in Noordenveld. Dorpsbelangen had laten weten daar eerst met de achterban en andere Peizers over te willen praten voordat zij een standpunt wil innemen over vestiging en de daarbij. te stellen randvoorwaarden.

De intentie van de gemeente Noordenveld is om bij sluiting van het tijdelijke opvangcentrum aan de Hullenweg in Roden in augustus 2004 over te gaan op opvang voor asielzoekerscentrum in een permanent azc. Het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA) noemt alles wat staat voor twintig jaar of langer, permanent. Die permanente opvang zou aan opvangplaatsen, moeten bieden 1 procent van de bevolking van Noordenveld, wat volgens wethouder J. Bakker neerkomt op drie á vierhonderd asielzoekers. Peize telt vierduizend inwoners. Enkele aanwezigen merkten op dat bij vestiging in Peize dus tien procent van de bevolking zou gaan bestaan uit asielzoekers, en dat dat misschien wel wat teveel is. Als er dan al opgevangen moet worden, dan liever verspreid door de gemeente in woonhuizen.

Anderen wilden helemaal niet over voorwaarden praten, maar beperkten zich tot de vraag of er sowieso wel aan een permanente opvang in Peize gedacht moet worden. Of zoals een bezoeker zei: "Zolang de overheid niet in staat is echte vluchtelingen te scheiden van economische vluchtelingen ben ik niet toe aan een azc" Deze opmerking mocht op applaus uit de zaal rekenen. Daarop werd een pleidooi gehouden voor een consulterend referendum: "Durft het college het aan de bevolking te vragen?" Bij stemming met hand bleek het overgrote deel van de zaal zo'n referendum een goed idee te vinden.

Ook werd vanuit de zaal gevraagd waarom de gemeente een azc wil en of er voor de gemeente misschien financiële voordelen aan zitten. De gemeentepolitiek ziet het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid waarvoor de ogen niet kunnen worden gesloten. Schrale kon de aanwezigen niet vertellen of financieel gewin een argument voor vestiging zou kunnen zijn.

Gemeentesecretaris Doornbos, niet aanwezig tijdens de vergadering, weet dat de gemeente voor iedere in de gemeente woonachtige asielzoeker een vervangingsuitkering krijgt. Deze is toereikend om de kosten die het ambtelijk apparaat voor deze inwoners moet maken te dekken. Het onderwijs, waar de gemeente verantwoordelijk voor is, kost geld. Alleen de verhuur van de grond, waar de gemeente in dit geval eigenaar zal zijn, levert enkele tonnen per jaar op die in de algemene reserve zullen worden gestort.

Enkele malen werd opgemerkt dat meepraten niet zoveel zin heeft, omdat binnen het politiek apparaat waarschijnlijk toch al bekokstoofd is waar het asielzoekerscentrum komt. "Dat in Roden gaat dicht, in Norg is geen plaats, dus zal dat wel in Peize komen.", merkte een bezoeker op. Voorzitter Schrale merkte op dat als je meepraat er geluisterd wordt en dat als je niet meepraat, over je wordt beslist. Hij riep dan ook iedereen op mee te praten.

De gemeente Noordenveld wil een eventueel permanent azc vestigen in een van de drie grote kernen. "Waarom?", vroeg iemand zich voor de microfoon af: "Waarom niet bij Nietap. Dan kunnen ze gebruik maken van de prachtige voorzieningen in Leek." Fractievoorzitter Tienkamp van Gemeentebelangen Noordenveld, die de vergadering bijwoonde, merkte na afloop van de vergadering op dat Leek zelf al een asielzoekerscentrum heeft en dat dat idee daarom geen optie kon zijn.

Er waren ook voorstanders. Na enige aarzeling besloot een aanwezige tot het hoge woord: "Ik vind niet dat je kunt zeggen: prima dat ze komen, maar niet in Peize." Ook deze opmerking oogstte applaus, kleiner in aantal maar wel heel enthousiast.

Op het einde van e avond, werd nog een voorstel gedaan om een stemming in de zaal te houden over wie wel en wie niet een azc in Peize wil. Dit werd door andere aanwezigen tegengehouden: "Dit is niet eerlijk!" en: "Dit is niet genuanceerd genoeg. We zijn hier met zestig man, en dat is niet representatief, en als ik meestem word ik straks voor racist uitgemaakt om mijn mening. Dan moet je iedereen vragen. Niet alleen degenen die hier in de zaal zijn."