Uit De Telegraaf dd 12 september 2002

Forse inkrimping centra asielzoekers

door Joan van den Dungen

RIJSWIJK - Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gaat het aantal opvangcentra drastisch inkrimpen. De vestiging van nieuwe azc's in ons land blijkt overbodig geworden omdat er een stuk minder asielzoekers aankloppen.

Volgens het COA is het strengere vluchtelingenbeleid, dat vorig jaar werd ingevoerd, de oorzaak van de overcapaciteit, die voor het eerst sinds vijf jaar optreedt.
De explosieve daling kan tevens banen kosten onder een deel van de circa 4000 personeelsleden van het COA, zo bevestigt een woordvoerster.
Het COA kampt met zowel een dalende instroom als een snel stijgende uitstroom sinds uitgeprocedeerde asielzoekers een opvangcentrum onmiddellijk moeten verlaten. De vergevorderde plannen voor tijdelijke azc's in Venray, Maasbree, Velsen, Mierlo, Dalfsen, Boskoop en Boarnsterhim zijn inmiddels afgeblazen omdat ze niet meer nodig zijn. Dit tot grote opluchting van de omwonenden, die al jarenlang protesteren tegen de komst.

Plaats zat
In april dit jaar telde ons land nog 83.000 asielzoekers in zo'n 119 azc's en 15 opvangcentra. Nu dat aantal is gedaald tot 75.000 blijkt er plaats zat. "Wij verwachten dat die daling ook zal doorzetten", meldt COA-woordvoerster Desiree Wilhelm.
"Jarenlang was het verloop maar mondjesmaat. Maar nu is het proces in volle gang. We beraden ons nog op welke maatregelen we allemaal moeten nemen."
Volgens het COA worden sowieso de kortlopende contracten met ruim 100 particuliere verhuurders grondig onder de loep genomen. "We moeten bekijken welke locaties we kunnen behouden. Een aantal AVO's (aanvullende opvang locaties zoals pensions, hotels, red.) zal moeten sluiten." Drie maanden geleden werd het project Zelfzorgarrangement voor asielzoekers die bij familie of vrienden onderdak vinden al stopgezet omdat er in de opvangcentra plek genoeg was.

Irak
Het COA wil met de vrijgekomen plekken in een aantal huidige opvangcentra een soort buffer creëren door een centrum voor maar driekwart te vullen. Wilhelm: "De bezetting van een azc is grilliger dan het beursverloop. Wij werken met een groei- en krimpprincipe. Een brandhaard in de wereld, denk aan Irak, kan weer leiden tot een instroompiek. Bovendien verliezen we capaciteit als tijdelijke centra dicht gaan. De behoefte aan langdurige opvang zal voorlopig blijven bestaan."
De gemeenten waar het geplande azc niet doorgaat willen de kosten voor alle voorbereidingen die zij hebben moeten maken op het COA gaan verhalen.
Ook in de meeste andere Europese landen blijkt het aantal asielaanvragen afgenomen. Alleen Engeland zag het aantal groeien met 8%.