Nieuws van maart 2000 t/m april 2000

nieuwere bijdragen // oudere bijdragen
200000422: Uit het bijvoegsel van het Algemeen Dagblad:
Asielopvang lucratief
"Grootste werkgelegenheidsproject van Nederland"

200004: Recensies van het boek "Mag ik u daar publiekelijk aan herinneren?"
in het weekblad Binnenlands Bestuur en
in de Leeuwarder Courant.

200000429: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
Winkeliers gewaarschuwd voor stelende bewoners
".....dat het in sommige culturen heel normaal is om spullen mee te nemen die buiten staan. De winkeliers wordt in de brief daarom om begrip gevraagd, mocht een asielzoeker bijvoorbeeld een kledingstuk, dat buiten aan een rekje hangt, meenemen zonder te betalen....."

20000428: Volgens de VVD-Noordenveld is W Tienkamp een jokkebrok
Vraag voor W Tienkamp: Wat betekent "Gemeentebelangen" eigenlijk?
Advies: Overleg eerst met G Wolters van de Partij van de Achterkamertjes.

200000426: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
College Noordenveld niet welkom bij overleg met rechter
"De politiek van Noordenveld praat vanavond op het gemeentehuis in Roden achter gesloten deuren met de onlangs opgestapte voorzitter van de gemeentelijke commissie voor de beroep- en bezwaarschriften."

20000420: Verslag van de vergadering van de ABZ-commissie op 13 april j.l , door Pieter Buijs
"Zou er dan toch ooit nog iets veranderen in de bestuurlijke praktijken van Noordenveld?"

200000417: Van de webplek van de VVD-Noordenveld:
Bezoek aan het AZC
Op 17 april brachten raadsleden (van Noordenveld) op uitnodiging van de nieuwe directeur een bezoek aan het AZC. Wij hebben de gemeenschappelijke ruimten bekeken, een caravan van binnen gezien , en op het terrein kunnen rondlopen. Wij hebben ook de nodige informatie gekregen. De problematiek rond de medische zorg is opgelost, zodat 19 april de instroom kan beginnen. Op 8 mei zal het centrum geheel bezet zijn. De school kan gaan draaien. Het centrum heeft nog wel behoefte aan vrijwilligers. Er zal nog hard gewerkt moeten worden om de zaak klaar te hebben. Er waren nog veel paden niet af, er lagen nog zandbulten her en der, er was nog troep, dat opgeruimd moet worden. Kortom, alles staat onder druk. De opvangcentra zitten vol, dus er is grote behoefte aan het gebruik van dit nieuwe centrum. Er is nog weinig tot niets gedaan aan de beplanting van/rond het centrum. Er is bij B.& W. een brief binnen gekomen, die nog beantwoord zal worden. Wij zullen dit nauwlettend in de gaten houden. Jozien Schrale.

200000414: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
Kritiek op college Noordenveld schokt politiek
"Toen ik haar ontslagbrief las, dacht ik: wat is hier in vredesnaam aan de hand?" aldus K. Haan (GPV/RPF).

200000412:Voorzitter Commissie bezwaar en beroep van Noordenveld stapt op naar aanleiding van het besluit dd 29 februari 2000 van B&W op 72 bezwaarschriften met betrekking tot de ingevolge art. 17 WRO aan het COA verleende vrijstelling/bouwvergunning.
De motivering is beschikbaar (met dank aan de VVD-Noordenveld).
200000325: Uit Trouw:
"Hoeveel immigratie willen we?"
Hoe is het mogelijk dat een van de oudste democratieën van Europa als gevolg van immigratie een maatschappelijke omwenteling doormaakt zonder dat haar burgers hun mening daarover naar voren kunnen brengen?

200000401: "Het bestuurlijke asieldrama"
Een beschouwing van John Simons (ook gepubliceerd in het Nieuwsblad van het Noorden van 30 en 31 maart 2000)
De VVD heeft ook 'prettige' ervaringen met de gemeente Noordenveld.
200000330: Eerste asielzoekers op 19 april naar AZC Roden.
200000328: De politiek correcte moraalridders van het Roder Journaal:
"... Maar eerlijk is eerlijk, de school heeft bovenal een vriendelijke en plezierige uitstraling. Ditzelfde geldt bovendien voor de aanleg van het AZC in het algemeen. Een rondje over het terrein leert dat men heeft getracht het de toekomstige bewoners het zo geriefelijk mogelijk te maken. De aanleg van het AZC aan de Hullenweg mag dan bij velen weerstand hebben opgeroepen, het is een gegeven dat dit soort opvang nodig is. 'Roepen' voordat er ook maar iets gebeurd is, heeft dan ook weinig zin. Het onderwijsteam, dat bestaat uit gedegen leerkrachten met veel onderwijservaring is in ieder geval zeer gemotiveerd om de toekomstige leerlingen goed op te vangen. Iets wat een voorbeeld voor anderen dient te zijn."

20000327: Op maandag 27 maart overhandigde John Simons zijn asieldagboek aan de heer Stoové, directeur van het COA. Daarna ontspon zich een geanimeerde discussie over de landelijke en gemeentelijke asielpolitiek. De heer Stoové onderschreef de wenselijkheid om onderscheid te maken tussen categorieen asielzoekers (politiek, economisch, oorlog) en plaatste ook kanttekeningen bij het gebruik van art 17 WRO voor een huisvestingsproblematiek die wellicht blijvend is. Voorts stelde hij vast dat dit primair een taak is voor de politiek. Het COA voert beleid uit. Beide gesprekspartners spraken de hoop uit dat het dagboek mag bijdragen aan een open discussie over de asielpolitiek.
200000327: De vereniging Natuurlijk Roderveld! gaat door.
Als gevolg van de discussie tijdens de ledenvergadering op 27 maart 2000 van de vereniging Natuurlijk Roderveld! is besloten bij de rechter in beroep te gaan tegen de afwijzing van de bezwaren tegen de vestiging van een azc aan de Hullenweg te Roden door de gemeente Noordenveld. Daarbij zal de aandacht geconcentreerd worden op het feit dat de tijdelijkheid van het betrokken azc niet gegarandeerd wordt. Hoewel geen weldenkend mens er vrede mee zal hebben, moeten we constateren dat de door de gemeente gevolgde procedure blijkbaar voldoet aan de regels die onze "democratie" stelt. De andere aandachtspunten zullen gebruikt worden ter ondersteuning van de hoofdlijn. De vereniging zal zich daarbij (blijven) laten bijstaan door Udo van Ophoven, advocaat te Leek.

200000325: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
"Socialisten, dat zijn de grootste ritselaars. De arrogantie van de macht.", Jules Deelder

200000321: Uit de Regiobode over het asieldagboek van John Simons:
"Hiermee gaat Simons in zijn persbericht voorbij aan de, misschien geen schoonheidsprijs verdienende maar toch zuivere, besluitvorming van de gemeente. En hiermee wordt een moedig besluit van het college, om niet de gemakkelijk weg te kiezen en het azc te situeren naast een koopwoningenwijk en de asielzoekers niet weg te stoppen in een ver weg gelegen weiland, te weinig eer aan gedaan."
Commentaar NR: De politiek correcte mening van een anonymus die zich 'goed' in de materie verdiept heeft. Hij/zij moet wel een bewoner van de Weidebloemenweg zijn.

200000318: Uit de Drentse Courant:
De allochtonen: hoe verder?
'Linkse politici en zorgsector hebben verborgen belangen'

20000316: Het boek ('Mag ik U daar publiekelijk aan herinneren? Roder asieldagboek 1998/1999') van John Simons komt uit. Hij overhandigt het "eerste" exemplaar aan Ben Hartholt, ex-wethouder van Noordenveld, in boekhandel Daan Nijman te Roden. Een paar foto's zijn beschikbaar.
200000316: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
Het doel heiligt de middelen!
Camera's: Burgemeester J B M Lebbink van Slochteren heeft definitief besloten dat er video-opnamen worden gemaakt van de commissie- en raadsvergadering (22 maart) waarin de omstreden vestiging van een asielzoekerscentrum in Siddeburen wordt behandeld.

The Times (GB): Villagers fight plan to take refugees, 15 maart 2000
While ministers wrestle with asylum locals are caught in the front line.
The Times (GB): Numbers and origins of asylum-seekers, 15 maart 2000
Aantallen en afkomst van asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk
200000313: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
Burgemeester wil videocamera's bij hoorzitting, een reactie
"Blijven er straks nog wel voldoende eerzame burgers over die hun staatsrechtelijke taak serieus willen vervullen?"

200000310: Uit het HP/De Tijd:
Nee is nee in Denemarken
Ongestraft gebeurt in Denemarken wat de Europese Unie in Oostenrijk probeert tegen te houden: de invoering van een minderhedenbeleid dat z'n weerga niet kent. Onder sociaal-democratisch bewind. 'Wat moeten we dan? Moslims krijgen gemiddeld vijf kinderen, Denen 1,7.'

200000310: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
Tegenstander azc Roden publiceert dagboek
John Simons heeft een dagboek gepubliceerd van zijn ervaringen in de periode 1998-99. Het boekje wordt uitgegeven door de Groninger uitgever Gopher Publishers.

Toegevoegd op 2 maart: de uitslag van de bezwarenprocedure, een verslag van de hoorzittingen de pleitaantekeningen van de gemeente
200000302: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
‘Asielzoekers over vijf jaar verdwenen’
Bakker: "De raad heeft al besloten dat het azc op die plek op 1 augustus 2004 moet verdwijnen. Dat gebeurt ook. Tenzij er iets voorvalt waardoor het azc nog een tijdje moet worden gedoogd."
Commentaar NR: Bestuur en politiek: daar kun je tenminste afspraken mee maken!!!

200000301: Uit het Nieuwsblad van het Noorden:
Tijdelijkheid AZC Roden niet gewaarborgd
Commissie geeft Natuurlijk Roderveld op twee van de drie punten gelijk

20000301: Wij hebben
168 dagen sinds de sluiting van de bezwaren-indien-termijn,
118 dagen sinds de hoorzitting,
55 dagen sinds het gereedkomen van het advies van de bezwarencommissie,
gewacht op de uitslag van de bezwarenprocedure.

oudere bijdragen